zaterdag 9 maart 2019

Denken en doen als een wetenschapper

We startten ons nieuwe thema van wero met het doen van proefjes. Bv. lukt het om een ballon op te blazen die onder een stapel boeken ligt, waarom gaat een kaarsje uit als je er een glas over zet, ... De kinderen moesten deze proefjes in groepjes uitvoeren en moesten eerst nadenken over wat zij dachten dat er ging gebeuren. Dan voerden ze het proefje uit en moesten ze nadenken over hoe het kwam dat het proefje op die manier verliep. Bv. het kaarsje gaat uit omdat de lucht in het glas opraakt, je kon de ballon opblazen doordat dit met veel kracht gebeurde,...
Nadien daagde de juf de kinderen uit om zelf zo'n proefje te komen doen. Een aantal kinderen voelden zich geroepen om even 'wetenschapper' te zijn...



                         Kyandra toonde ons hoe een ijsblokje groter wordt als je er water over giet.




Lisse, Marie en Anaïs toonden dat als je een glas vult met water en er dan een kaart oplegt en het glas omdraait, de kaart er blijft aanhangen en het water in het glas blijft. Knap hé?







Fleur vulde een glas met spuitwater en deed er rozijnen in. Rond deze rozijnen vormden zich bubbeltjes en de rozijnen gingen daardoor steeds op en neer en bleven niet op de bodem liggen. 




Aline en Liete lieten een kaars branden en plaatsten er voorwerpen voor en de kinderen moesten de kaars proberen uitblazen. Dit lukte niet bij een map en een hand, maar wel bij de drinkbus. Dit was omdat de lucht wel rond de drinkbus kon maar niet rond de map en het hand, die waren te breed.






Yana en Bente staken een papier in een glas, draaiden het glas om in een kom gevuld met water en het papier in het glas werd niet nat. Hoe kan dat?





Hasse deed water in een glas en deed er eerst olijfolie bij. Deze dreef bovenop het water. Nadien deed ze er ahornsiroop bij en dit zakte tot op de bodem. Dit heeft te maken met het feit dat je sommige producten niet kan mengen met elkaar en dat het ene zwaarder is van samenstelling dan het andere.




Pixie tenslotte wreef een ballon op een wollen trui en hield deze ballon nadien onder een waterstraal. De straal boog af, weg van de ballon, door de statische elektriciteit.



Dankjewel wetenschappers om ons deze proefjes te tonen en ons iets nieuws bij te leren!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten